1. Anasayfa
  2. Güncel

5 bin 777 olan engelli memur sayısı 37 bin 31’e çıktı


Bakan Gürcan:2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı Mayıs 2015’te 37 bin 31’e çıktı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ile birlikte “Uluslararası Engelliler Din Eğitim, Metot ve Hizmetleri Çalıştayı”na katıldı.

Sare Davutoğlu, Bağcılar Belediyesi ile Diyanet İşleri Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği çalıştayda yaptığı konuşmada çalıştayın gerçekleştirildiği mekanın özel bir yer olduğunu belirterek, kuruluşundan beri Engelliler Sarayı’nın yanındaki rehabilitasyon merkezinin en yakın şahitlerinden birisi olduğunu söyledi.

Engelliler konusunda meselenin iki yönü olduğunu belirten Sare Davutoğlu, “Bunlardan ilki engelli insanlarımızın din eğitimi, diğeri ise genel anlamda toplumun engellilerimiz konusundaki eğitimi. Belki buna üçüncü bir hususu eklemek uygun olabilir. Hepimiz potansiyel engellileriz. Biz potansiyel engellilerin, üçüncü olarak engelli kardeşlerimiz tarafından eğitilmesi bence söz konusu” dedi.

Başbakan’la 3 hafta önce engellilerle bir araya geldiklerini hatırlatan Davutoğlu, engellilerle birlikte olarak, aldığı gücün ve kuvvetin kendilerine çok şey kattığını, karşılaştığı kişilere bu mekanı ziyaret etmelerini önerdiğini dile getirdi.

Engelliler için ulusal ve uluslararası örneklerle yepyeni bir yol haritası çizmek üzere yapılan çalıştayda özellikle din eğitimi konusunda mevcut durum ve olması gerekenlerin ele alınacağını ifade eden Davutoğlu, alanında uzman konukların katılımıyla bu konuya açılımlar kazandırılacağına inandığını kaydetti.

İnsanlık için mücadele etmenin her zamankinden daha zor olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bu çalıştay toplumumuzda eğitim konusunda dezavantajlı olan engellilerimizin din eğitimi konusunda odaklanıyor. Aslında görebildiğim kadarıyla meselenin iki yönü var. Bunlardan ilki engelli insanlarımızı din eğitimi, diğeri ise genel anlamda toplumun engellilerimiz konusundaki eğitimi. Belki buna üçüncü bir hususu eklemek uygun olabilir. Hepimiz potansiyel engellileriz. Biz potansiyel engellilerin, üçüncü olarak engelli kardeşlerimiz tarafından eğitilmesi bence söz konusu. Her birimiz eminim onlarla her karşılaşmamızda çok yakınlarında yaşıyorsak veya zaman zaman karşılaşıyor olsak bile eminim onlardan çok şey öğreniyoruz” şeklinde konuştu.

Engelli vatandaşlarımız toplumsal hayattan soyutlanmamalı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan çalıştayda yaptığı konuşmada 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısının EKPSS ve kura sistemiyle Mayıs 2015’te 37 bin 31’e çıktığını belirterek, “Son EKPSS-Kura sonucu yerleştirilen adayların atanması tamamlandığında engelli memur sayısı 41 bini geçecektir” dedi.

Bakan Gürcan, engelliler için yapılan her türlü hizmeti kolaylaştırmak, onlara yönelik hizmetlerin artmasına destek vermekle görevli olduklarını söyledi.

Engellilerin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin tek bir kurum tarafından yerine getirilmesinin mümkün olmadığını anlatan Gürcan, bundan dolayı bu alanda hizmet veren tüm kurum ve kuruluşlarla ortak projeler yürüttüklerini aktardı.

Gürcan, engellilerin ihtiyaç duydukları eğitim, sağlık, ibadet gibi her alandaki hizmetleri, toplumdan soyutlanmadan almaları için bütünleşik projeler hazırladıklarını dile getirerek, “Engelli kardeşlerimizin, hastanelerde, okullarda, camilerde erişebilirliklerini sağlayan, kaliteyi artıran çalışmalar yapıyoruz. Bunu çok önemsiyorum çünkü ancak bütünleşik projelerle engellilerimizin sosyal hayata tam ve etkin katılımlarını sağlayabiliriz” diye konuştu.

Engellilerin din hizmetlerine erişim, din eğitimi ve iletişim sorunlarını gidermek üzere bakanlık olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ile koordineli çalıştıklarını ifade eden Gürcan, şöyle devam etti:

“Bu çerçevede Bakanlığımız ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında geçtiğimiz yıllarda yapılan protokol kapsamında çok sayıda hizmet yeniden ele alındı. Bunlardan biri de engellilerin din hizmetlerine erişimidir. Bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanlığımızın son dönemde engelli kardeşlerimiz için gerek camilerimizde ve gerekse din eğitimiyle ilgili alanlarda erişilebilirliği artırmak adına yaptığı çalışmalar çok kıymetlidir.”

Kendi çocuklarının okul öncesi eğitimi, duyma engelli çocukların gittiği bir okulda aldığını anlatan Gürcan, bundan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Gürcan, engellilerin asla gündelik hayattan soyutlanmaması gerektiğini vurgulayarak, “Bunu başardığımızda okula, işine giden, spor ve sanat etkinliklerine katılan, bir kafede çayını yudumlayan, bir kütüphanede kitap okuyan, camilerde ibadet eden daha çok engelli kardeşimizle karşılaşacağız. Bu karşılaşmalar onları, bizi ve ülkemizi olumlu yönde etkileyecek ve toplumsal bilincimizi yükseltecektir” şeklinde konuştu.

“467 bin engelli evde bakım desteğinden yararlanıyor”

“Bu anlayışla, son 10 yılda bin 500 maddelik engelliler hukukunu oluşturduk” diyen Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“7 Temmuz 2005’te yürürlüğe giren Engelliler Kanunu ve birçok yasal düzenlemeyle insan haklarına dayalı, ayrımcılıkla mücadele eksenli bir sosyal politikanın çerçevesi çizildi. Kanunun çıkmasının hemen ardından başlayan ‘engelli evde bakım yardımı’, engellilerimizin ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştıran bir uygulama oldu. Şu anda tüm Türkiye’de evde bakım desteğimizden 467 bin 778 engelli vatandaşımız yararlanmaktadır. Engellilerimize evinde bakan ailesine veya yakınına aylık olarak net bir asgari ücret tutarı ödemekteyiz. 2002’de 21 bakım ve rehabilitasyon merkezinde bin 843 engelliye hizmet verilirken, bugün 86 yatılı olmak üzere 91 merkezde 6 bin 119 engelliye yatılı hizmet sunulmaktadır.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, şu anda bakım için sıra bekleyen engelli bulunmadığını vurgulayarak, bakıma muhtaç tüm engellilerin bakım hizmeti kapsamına alındığını, engellilere evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin ödenmesinin de sağlandığını kaydetti.

“10 bin engelli yatılı bakımdan faydalanıyor”

Gürcan, 152 özel bakım merkezinde 10 bin 710 engellinin yatılı bakım hizmetinden yararlandığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Engelli ailelerinin hastalık, ölüm, düğün ve seyahat gibi nedenlerle ihtiyaç duydukları kısa süreli bakım ihtiyaçlarını gidermek üzere resmi bakım ve rehabilitasyon merkezlerimizde yıl içinde 30 güne kadar ücretsiz ‘geçici ve misafir’ olarak bakım hizmeti verilmektedir. Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engellilerimiz ‘Umut Evleri’nde bir apartman dairesinde ya da müstakil bir evde diğer komşularıyla birlikte yaşamlarını sürdürmektedirler. Şu an 101 Umut Evi’nde 562 engellimiz yaşamaktadır. Bakanlığımızın yatılı bakım hizmetinden faydalanacak engelli kardeşlerimizin en uygun sosyal hizmet modelinden yararlanmalarını sağlamak amacıyla 81 ilimizde İlk kabul ve müdahale birimleri açılmıştır.”

Eğitim alanında da önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Gürcan, şunları kaydetti:

“İşaret dili tüm yükseköğretim programlarına seçmeli ders olarak eklendi. İşitme Engelliler Öğretmenliği programlarında ise 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu ders oldu. Özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören engelli öğrenci sayısı 2001-2002 eğitim öğretim yılında 53 bindi. Bu sayı, 2014-2015 eğitim öğretim yılında bin 254 okul, kurum ve sınıfta 260 bine yükseldi. 2004-2005 öğretim yılında 6 bin 901 engelli öğrencimiz taşıma hizmetinden faydalanırken, bu sayı da 2013-2014 öğretim yılı sonunda yaklaşık 6,5 kat artarak, 43 bin 500’e ulaştı.”

Kaynak: https://www.facebook.com/AileBakanligi