1. Anasayfa
  2. Güncel

Engelliler sokağa döküldü


Meclise 3 Şubat’ta sunulan “Evde bakım ve 2022 engelli maaşı” ile ilgili yasanın değiştirilmesi için 164 engelli örgütünün çağrısıyla ülkenin pek çоk kentinde eylem ve ortak basın açıklamaları yapıldı.

Eylemlerde, milletvekillerine ve bakanlık bürokratlarına seslenilerek, “Bu zulme son verin. İlan ediyoruz; talep ettiğimiz ve yüz binlerce engelli ve yaşlıyı ilgilendiren değişiklik tasarısı ivedilikle yürürlüğe girmez ise 2015 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’ nda tüm Türkiye’ den Ankara’ da mecliste çadır kurmaya geleceğiz.” denildi.

Engelli hakları savunucuları 3 Şubat’ta mecliste yaptıkları görüşmelerde; engelli ve yaşlılara maaş bağlanırken kişinin kendisi dışında başka birinin gelirine bakılmasının insan haklarına aykırı olduğunu, engelli ve yaşlıyı birey yerine koymayan mevcut yasaların değişmesi gerektiğini savunmuş, hazırladıkları yasa değişiklik önergesini grup başkan vekilliklerine sunmuşlardı. Ancak üzerinden 20 gün geçmesine ve genel kurulda görüşülmesi için sunulmasına rağmen meсlis bu gündemi genel kurulda görüşmeye almamış durumda.

“2022 VE 2828 DEĞİŞMEDİKÇE ENGELLİ VE YAŞLIYA RAHAT YOK”
Açıklamada şöyle denildi:

Bugün tüm yurtta sokaktayız. Bu defa çaresizlik veya kimsesizlikten değil sokakta oluşumuzun sebebi devletimizin eliyle hak kayıplarımızı haykırmak ve sosyal devletin görev ve sorumluluklarını hatırlatmak, ve yerine getirmesi için ve Meclisimize de seslenmek için bu karlı kış günlerinde alanlardayız.

163 Εngelli Sivil Toplum Kuruluşlarının birlikte hazırladıkları engelli hak kayıplarını ilgilendiren; 2022 sayılı 65 yaş ve üzeri ihtiyaç sahibi kişilerin ve engellilerin gelir aldığı yasayı ve 2828 sayılı evde bakım geliri alınan yasayı değiştirmek için yola çıktık.

Yasalardaki değişiklik tasarısını gerekçeleri ile hazırladık. Elimizde dokümanlarla TBMM’ ni ziyaret ettik. Meclisteki tüm partilerle görüştük. İktidar partimiz dahil tüm parti grup başkanvekilleri vekillerimiz hazırladığımız değişiklik teklifini doğru ve önemli buldular. Bu teklifin yasalaşması için gerekli girişimlerde bulunma sözü verdiler. Yetmedi, ilgili bakanlıkla görüşüldü.AİLE ve Sosyal Politikalar Bakan yardımcısı ve yaşlı ve engelli genel müdürü ile önerilen yasa değişikliği teklifi görüşüldü ve bu değişikliğin haklı ve gerekli olduğu ifade edilerek bu yönde çalışacaklarının sözünü verdiler. Ayrıca görüştüğümüz onlarca milletvekili de bizimle hemfikir olduklarını belirttiler.

Alınan sözler ve destek ile döndük evlerimize ve bekledik. Aradan neredeyse yirmi gün geçti ama kanunlar değişmedi. Tüm partilerin, milletvekillerinin ve bakanlık yetkililerinin kabul ettiği bu teklif neden hala yasalaşmadı diye soruyoruz.

Değişiklik teklifini kısaca özetlemek gerekirse;
Her iki yasanın da ihtiyaç sahibi bireyi temele almasını istiyoruz. Mevcut aile ve akrabanın gelirini esas alan yasalar, temel insan hakları belgelerine aykırı olup ciddi mağduriyetler yaşatmakta. Bir engelli arkadaşımızın dediği gibi: “Μevcut yasalar ailelerin parçalanmasına, eşleri boşanmasına, kardeşlerin birbirine kırılmasına ve insan onurunun kırılmasına ” sebebiyet vermektedir.

Yasalar ivedilikle değişmelidir. Buradan meclisimize, saygıdeğer milletvekillerimize ve bakanlık bürokratlarımıza sesleniyoruz: Bu zulme son verin. Yine buradan ilan ediyoruz; talep ettiğimiz ve yüz binlerсe engelli ve yaşlıyı ilgilendiren değişiklik tasarısı ivedilikle yürürlüğe girmez ise 2015 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’ nda tüm Türkiye’ den Ankara’ da mecliste çadır kurmaya geleceğiz.

Bu değişiklik yasalaşmadığı takdirde yüz binlerce insanın çektiği acının, açlığının ve sokakta kalmasının vebali üzerinizde olacaktır.”

yurtgazetesi.com .tr

İlginizi Çekebilir