İçeriğe Atla
Maaş & Sosyal Yardımlar•8 Kasım 2026•2 yanıt

Evde bakım parası tam olarak ne anlama geliyor, kimin ihtiyacı için ödeniyor?

G
Gülten DemirKonu Sahibi
Forum Üyesi

Merhaba, bir yakınımız için evde bakım parasına başvurmayı düşünüyoruz. Bu maaş engellinin şahsi harcamaları için engelliye mi ödeniyor, yoksa ona bakan kişiye mi veriliyor? Tam olarak amacı nedir ve hangi şartlarda hak kazanılıyor?

Forum Yanıtları (2)

F
Fatma YılmazKıdemli Üye
8 Kas 2026 10:30
#1

Bu para kesinlikle engelliye değil, ona bakan kişiye veriliyor. Zaten başvuruya gittiğinizde engellinin değil, kim bakacaksa (anne, kardeş, gelin vs.) onun Ziraat Bankası veya PTT hesap cüzdanını istiyorlar. Devlet 'sen bu hastaya bakıyorsun, işe gidemiyorsun, senin emeğinin karşılığı' mantığıyla bakıcıya maaş bağlıyor.

Suna Gün
Suna GünYAZAREvde Bakım Danışmanı
8 Kas 2026 11:40
#2

Doğrudur, 2828 sayılı Kanun Ek 7. maddesi uyarınca bu ödeme engellinin bakımını fiilen üstlenen akrabaya ödenir. Engellinin kendi şahsi aylığı (2022 engelli maaşı) ile karıştırılmamalıdır. Hak kazanabilmek için sağlık raporunda 'Tam Bağımlı' ibaresi şarttır; kısmi bağımlı veya %80-90 oran tek başına yetmez. Ayrıca hane içinde kişi başı gelirin net asgari ücretin 2/3'ünü (yaklaşık 14.500 TL) geçmemesi ve heyetin evde yapacağı incelemede engellinin tek başına öz bakımını yapamadığının tespit edilmesi gerekir.

Bu Başlığa Yanıt Verin

Bu başlığa yanıt yazmak ve forumda diğer okurlarla etkileşime geçmek için lütfen Google hesabınızla giriş yapınız.

Erişilebilirlik
Metin Boyutu

Erişilebilirlik ayarları tarayıcınızda saklanır.

Yardımcı Araçlar
Maaş Hesaplama (2026)

Hesaplama bilgilendirme amaçlıdır. Kesin sonuç için SYDV veya E-Devlet üzerinden sorgulama yapınız.