2021 Yılı 2022 Engelli Maaşları ve Evde Bakım Maaşları zam Oranları Ne Kadar Oldu?

atm

2021 engelli maaşları ve evde bakım maaşları zamları belli oldu. Bu aralar sitemize en çok sorulan soruların başında zamlı maaşların ne kadar olduğu sorusu geliyor. 2021 yılı zamlı Evde Bakım Maaşları ve zamlı 2022 maaşlarını aşağıdan görebilirsiniz.

1 Ocak 2021 ve 30 Haziran 2021 arasında geçerli olacak 2022 maaş tutarları şu şekilde olacak.

  • 65 Yaş üstü yaşlılık aylığı: 763 TL
  • 18 Yaş altı engelli yakını aylığı: 609 TL
  • %40-69 arası engelli aylığı: 609 TL
  • %70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı: 914 TL

2021 Ocak ayında henüz maaş zamları belli olmamıştı ve bu nedenle 2022 ocak maaşları zamsız olarak yattı. Şubat ayında bu farkta maaşlarla birlikte ödenecek. Şubat ayında Ocak farkları ile maaşları şu şekilde olacak.

  • 65 Yaş üstü yaşlılık aylığı = 815 TL
  • 18 Yaş altı engelli yakını aylığı = 651 TL
  • %40-69 arası engelli aylığı = 651 TL
  • %70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı: 976 TL

2021 YILI ZAMLI EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU? 

Ayrıca 2021 ilk altı ayı için evde bakım maaşları da 1658,29 TL oldu. Evde bakım maaşları 1 ay geriden geldiği için Şubat ayı itibariyle yardım paraları hesaplara zamlı olarak yatırılacak.

2022 MAAŞI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR

2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular, kişilerin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgahlarının bulunduğu vakıfa yapılır.
Başvuruların şahsen ve yazılı olması esas olmakla birlikte başvuru işlemlerini kanuni temsilciler tarafından yapılması halinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması hâlinde vekaletname örneği başvuru formuna eklenir.

2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin olarak Vakıflar tarafından yapılacak tüm iş ve işlemler sistem üzerinden 2022 modülü kullanılarak gerçekleştirilir.

2022 ENGELLİ AYLIĞI BAŞVURUSU SIRASINDA GEREKLİ BELGELER

Başvurular son yönetmeliğe göre sosyal yardımlaşma vakfına yapılır. Önceden her türlü işlemleri primsiz ödemeler müdürlüğü tarafından yapılırdı.

En önemli şart alınan alınacak sağlık kurulu raрor oranının en az %40 olmalı.
Aylık başvuru formu (Başvuru sisteme girildiğinde alınan form imzalattırılır. Bu form SYDV sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı’nda matbu hazır şekilde verilir.)
Aylık başvurusunun, kanuni temsilciler tarafından yapılması hâlinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından yapılması halinde vekaletname örneği
Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik gereğince özürlü raporu vermeye yetkili hastaneden alınan Sağlık Κurulu Raporu.

EVDE BAKIM MAAŞI ALMA ŞARTLARI NEDİR?

  1. En az %50 rapor olması, raporda “ağır özürlüdür” ibaresinin bulunması
  2. Kişinin bakıma muhtaç düzeyde engelli olması (öz bakım ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaması)
  3. Kişi başı gelir sınırını aşmıyor olması

Yukarıda yer alan 3 şartı yerine getirenler bakım parası alabilir.

EVDE BAKIM MAAŞI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİR?

Önceden bakım maaşı almak için sosyal yardımlaşma ve çocuk esirgeme kurumu il / ilçe müdürlüklerine başvuru yapılıyordu. Ancak değişen yasayla birlikte bakım maaşı almak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl / İlçe müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor.

EVDE BAKIM PARASI ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER İSTENİR?

Aslında Aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bakım maaşı almak için geldiğinizi söylediğinizde size istenen belgelerin neler olduğunu matbu bir formda vereceklerdir. Ancak biz ön bilgi olması açısından belgeleri yazalım.

  • Müracaatçının dilekçesi
  • T.C. Kimlik Numarası beyanı (Engelli ve bakıcının kimlik fotokopisi)
  • Engellinin Sağlık Kurulu Raporu
  • Talep Formu
  • Hane halkı kimlik bildirim formu (Μuhtarlıktan)
  • Engellinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
  • Gelir Durumuna ilişkin beyan belgesi
  • Engellinin varsa öğrenim durumunu gösterir belge
  • Anne-babasının boşanma durumunda varsa boşanma kararı
  • Engellinin vasisi varsa, vasilik atanmasına ilişkin mahkeme kararı

Yatılı ve sürekli bakımı için resmi veya özel bakım merkezine yerleştirilecek olan; 18 yaşını tamamlamamış bakıma muhtaç engelli için ilgili mahkemelerden alınacak, koruma altına alınması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı;
18 yaşını tamamlamış olup akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini görememesi veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gerekmesi ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokması nedenleriyle kısıtlanması gerekli bakıma muhtaç özürlü için ilgili mahkemelerden alınacak, kısıtlanması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı.

BAKIM MAAŞINDA KİMLER BAKICI OLABİLİR?

Bildiğiniz gibi bakım maaşı bizzat engellinin kendisine değil ona bakan kişiye yani bakıcısına ödenen her ay ödenen bir sosyal yardım parasıdır. Bu parayı almak için yani bakıcı olmak için gösterilecek kişinin engelli vatandaşın akrabası olması şartı aranmaktadır. Örneğin komşunuz bakıcı olarak gösterilip bakım aylığı alamaz.

Yazı gezinmesi