Sarı şerit darmadağın

Başkent’te görme engelli vatandaşlar için cadde ve sokaklara döşenen sarı şeritler, engellilerin hayatını kolaylaştırmak yerine engele dönüştürüyor. Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Suha Sağlam, belediyelerin denetim yapmasını belirterek, “Mantığı doğru, yapımı yanlış” dedi.

Ankara’da görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için döşenen ‘kabartmalı hissedilebilen yollar’ görme engellilere fayda yerine zarar veriyor. Ankara Hürriyet’in defalarca gündeme getirdiği konuyla ilgili kalıcı çözümler üretilmezken, sarı şeritlerle ilgili şikayetler devam ediyor.
İsmet İnönü Bulvarı’ndaki üst geçitten AŞTİ istikametine giden kaldırım üzerindeki sarı şeritler, bilinmeyen bir nedenle yerlerinden sökülerek dağıldı. Sökülen şeritlerden bazıları kaldırım kenarına bırakılırken, bazıları da kayboldu. Görme engellilerin kaldırımı yoğun olarak kullandığına dikkat çeken vatandaşlar, şeritlerin bir an önce yenilenmesini istedi.

AĞACA DEKOR OLDU

Sarı şeritler, belediye görevlilerinin dikkatsizliği ve özensizliği nedeniyle de görme engelli vatandaşlar için çileye dönüşüyor. Çankaya Kahire Caddesi üzerindeki kaldırıma döşenen sarı şeritler, kaldırım üzerindeki ağacın etrafını dolanırken, şeridin devamı bulunmuyor. Yapılan hata, şeridi takip ederek gelen görme engelliler için yeni kazalara davetiye çıkarıyor.

MANTIĞI DOĞRU YAPIMI YANLIŞ

Yerel yönetimlerin sarı çizgilerde plastik yerine taş tercih etmesi gerektiğine dikkat çeken Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Avukat Suha Sağlam, belediyelerin denetim yapması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Sarı çizgiler görme engellilerin bir yerden bir yere giderken bağımsız hareketini kolaylaştırıyor. Ancak sarı çizgilerin hem malzemesi hem de yerleştirilmesindeki dikkatsizlikler, görme engellire bir tuzak haline dönüşebiliyor. Bunu yaptıran yerel yönetimlerin, yapım aşamasında titizlikle denetimlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Bastonla o yolu takip ederken birden karşınıza büfe, ağaç, tabela çıkabiliyor. Mantığı doğru ama yapım sırasındaki dikkatsizlikler, tehlikelere yol açabiliyor. Arkadaşlarımızın zaman zaman bu nedenle kafasını levhaya, ağaca, büfeye çarptıklarını duyuyoruz. Kullanılan malzemenin mevsimsel özelliklere uygun olmayışı da var. Biz daha çok plastik olanlardan şikayetçiyiz. Bordür taşı olanlar tercih edilmeli.”

Keçiören Belediyesi, ilçedeki sarı şerit işgallerinin ihbar edilebilmesi için 24 saat açık bir telefon hattı kurdu.
Zabıta Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan telefon hattına özellikle kaldırımlara park eden ve engellilerin sarı şeritleri kullanmasına engel olan araçları
361 06 06 no’lu telefona bildirebilecek. İhbar hattına ayrıca, esnafın yaya geçişini engelleyecek şekilde kaldırıma koyduğu masa ve sandalyeler de ihbar edilebilecek. Bu tür durumların kent estetiği açısından da sıkıntı yarattığını belirten Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, şunları söyledi:
“Vatandaşlarımız için tahsis edilen kaldırımlar gereksiz yere işgal ediliyor. Vatandaşlarımız kaldırımlarda rahat yürüyemezken, engelli kardeşlerim kaldırımları hiç kullanamaz hale gelebiliyorlar. Bu aynı zamanda kazalara dolayısıyla güvenlik sorunlarına da neden olabiliyor.

HERKES ENGELLİ ADAYI

Hepimiz engelli adayıyız. Bir saniye sonra başımıza neler geleceğini bilmiyoruz. Geçireceğimiz bir kaza sonucu her an engelli olabiliriz. Kendimizi karşımızdaki engelli kardeşlerimizin yerine koyarsak inanıyorum ki daha duyarlı oluruz. Kaldırımları işgal edenleri 7 gün 24 saat Zabıta Müdürlüğümüzün 361 06 06 no’lu telefona bildirebilirler.”
Ak, ‘engelli dostu’ belediye olarak engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik hizmetlere öncelik verdiklerini ifade ederek “Ama bu konuda vatandaşlarımızın da bize destek olması lazım. Bütün Keçiörenlilerden kaldırım işgallerine karşı destek bekliyoruz” dedi.

Kaynak: Murat YILMAZ – hurriyet.com.tr

Yazı gezinmesi