Engelliler İkamet ettikleri apartmanda engel durumuma göre değişiklik yaptırabilir mi?

engellilernettr

Kat mülkiyeti yasasına tabi olan apartman, site vb. konutlarda yaşayan engelli kişiler, engellilerin ulaşımı ve kullanımına uygun olmayan yapıların uygun şekle getirilmesine yönelik proje değişiklik talebinde bulunabilmektedirler.

Yapının güvenliğini tehlikeye sokmayacak şekilde, engellinin ihtiyaç duyduğu fiziksel ve mimari değişiklik talepleri 634 Sayılı Kat mülkiyeti yasasının 42. Maddesine göre yapılmaktadır. Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır.

Toplantının belirlenen süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda, ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir, “Yapılarda Engellilerin Kullanımına Yönelik Proje Tadili Komisyonları Teşkili, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile kurulan komisyondan alınacak rapora istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır.

Tadilat projeleri İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle, engellilerle ilgili Türk Standartlarına uygun olarak yapılır.

Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir. Örneğin rampa, asansör vb. tadilatlardan bütün kat malikleri faydalanacağından yapılan tadilat faydalanma oranı çerçevesinde diğer kat maliklerinden talep edilebilir. Ancak eğer tadilat sonrasında bu değişiklikten tek yararlanacak olan engelliyse yani tadilat çok özel değişiklik yapıp sadece engellinin yaşadığı daireye ulaşımda bir kolaylık sağlamışsa, tadilat yaptıran engellinin tadilattan sonra yapılan masrafı her dairenin faydalanma oranına bölüp onlardan talep edemez.

Proje değişikliği için başvuru yeri; belediye ve mücavir alan sınırları içinde yapının bulunduğu yerin belediyesi, dışında ise il özel idaresi müdürlüğüdür. Başvuru, kat maliki veya vekili tarafından yapılır. Vekâletname ile kat maliki adına işlem yapılabilir.

İstenen Belgeler:

Başvuru dilekçesi

Proje değişikliği istenen yere ilişkin onaylı mimari proje,

Engellinin talebinin reddedildiğine ilişkin kararın bir örneği

Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe göre alınmış sağlık kurulu raporu eklenir.

Yazı gezinmesi