Engelliler için MTV indirimi daha doğrusu MTV muafiyeti olduğu pek bilinmiyor. Özürlü bireyler daha çok ÖTV indirimine yoğunlaştığından çoğu kişinin MTV muafiyeti, istisnasından haberi yok. Bizde MTV muafiyeti nedir, MTV muafiyeti için nereye müracaat edilmeli gibi konuları açıklamaya çalışarak bu bilgi eksikliğini gidermeye çalışalım.
MTV Nedir?
MTV (motorlu taşıtlar vergisi) Karayolları Trafik Kanunu’na göre yılda iki defa ödenen vergi türüdür. İlk taksiti Ocak ikinci taksiti ise temmuz ayında ödenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödemesi ise aracın bağlı bulunduğun il veya ilçedeki vergi dairelerine yapılır. Vergi dairelerinin yanı sıra anlaşmalı olan bankalar üzerinden de ödemeler gerçekleştirilebilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama
Otomobilinizin ΜTV hesaplaması için buraya tıklayın:
Κısa Kısa
Özürlü kişi adına alınan özel tertibatlı otomobillerde ΜTV muafiyeti varmı?
Engellilik dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Engellilik dereceleri %90 dan az olanlar istisna uygulamasından yararlanabilir mi?
Engellilik dereceleri %90 dan az olan malul ve engelliler, bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile “Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri halinde istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.
MTV Muafiyeti İçin Gerekli Belgeler
İstisnadan yararlanmak isteyen malul ve engellilerin, “Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu”nu gerekli olan diğer belgelerle birlikte ilgili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.
Otomatik vitesli taşıtlarda istisna uygulaması nasıldır?
Sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engelliliği olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olur.