Engelli Maaşları Asgari Ücretten Etkilenecek mi? Net asgari ücretin yılbaşında 1.300 liraya çıkacak olması işçiden, işverene kadar geniş kesimi etkileyecek. Kısa vadede en fazla etkilenecek olanlar ise doğum, askerlik veya yurtdışı borçlanması yapanlar olacak. Borçlanmayı yeni yıla sarkıtanlar ise yüzde 29 daha fazla ödemek zorunda kalacaklar. Doğum borçlanmasını yeni yıl girmeden yapanlar bir çocuk için 2 bin 859 lira daha az ödeyecek.
Ancak, asgari ücretteki artıştan olumlu etkilenenler de var.
İşsizlik maaşı ve evde bakım ücreti alanlar, 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve GSS için gelir testi yaptıran düşük gelirliler olumlu etkilenecekler arasında yer alıyor. Asgari geçim indiriminin (AGİ) herkes için yükselecek olması nedeniyle, işçi ve memur yaklaşık 16 milyon ücretli çalışan daha fazla para alacak.
ASGARİ ÜCRET 25 KANALDAN ETKİLEYECEK
- İşçi ve işveren sosyal güvenlik primleri
- Bağ-Kur primleri
- Genel Sağlık Sigortası primi
- İşsizlik Sigortası primi
- Sosyal Güvenlik Destek Primi
- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- Sosyal Güvenlik Kurumu idari para cezaları
- Çeşitli vergilerle ilgili para cezaları
- Ücretten kesilen gelir ve damga vergisi
GSS PRİMLERİNDEN KURTULUN:
Sigortası olmayanların ödemeleri gereken Genel Sağlık Sigortası primleri hanehalkının kişi başına düşen geliri üzerinden hesaplanıyor. Bu da asgari ücrete göre hesaplanıyor. Yıl başından sonra hane içinde kişi başına gelir 548.6 liranın altında ise prim ödemekten kurtulacaklar. Son testte, sınıra yakın geliri çıktığı için prim ödemek zorunda kalanlar, 1 Ocak sonrası başvurursa prim ödemeyebilir.
EVDE BAKIM VE 65 YAŞ AYLIĞI:
Evde bakım için halen hane içinde kişi başına gelirin 667 liranın altında olması gerekiyor. 1 Ocak sonrası ise 867 liranın altında olması yeterli olacak. Kişi başına geliri 670-850 lira arasında çıktığı için başvurusu reddedilenler yeniden başvurabilir. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için ise halen kişi başına gelirin 333 liranın altında olması gerekirken, 1 Ocak’tan itibaren 433 liranın altında olması yeterli kabul edilecek.
ÜCRETLİLERE 33 LİRA ASGARİ ZAMMI:
Ücretlilere maaşlarına ek olarak şu an her ay en az 90.11 lira Asgari Geçim İndirimi (AGİ) karşılığı ödeme yapılıyor. Evli ise, eşi çalışmıyorsa, çocukları varsa bu rakam artıyor. AGİ tutarı, her yıl asgari ücrete göre yeniden hesaplanıyor. 2015 yılında 90.11 lira olan AGİ, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 123.43 liraya çıkacak. Dolayısıyla, ücretle çalışan herkesin aldığı AGİ’de en az 33 lira artış olacak.
- Çıraklar ve stajyer öğrencilerin SGK primleri ve ücretleri
- Doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanması
- İsteğe bağlı sigorta primleri
- Taksici, dolmuşçu, rehber ve part – time çalışanların sigorta primleri
- İkili sözleşme bulunmayan ülkelere çalışmaya giden işçilerin sigorta primleri
- Genel Sağlık Sigortası ödemelerinde gelir testi kriteri
- Geçici işsizlik ödeneği
- İşsizlik maaşı
- Asgari geçim indirimi
- Evde bakım ücreti
- 65 yaş ve engelli aylığı kriteri
- Emekli aylıkları
- Teşvik uygulamalarındaki sübvansiyonlar
- Bireysel Emeklilik Sigortası için sağlanan devlet katkısı
engellilersitesi