2018 yılı Evde bakım maaşı ne kadar oldu ?

atm-bakimmaasi

2018 yılı Evde bakım maaşı ne kadar oldu ? Memur maaş katsayısının belli olmasıyla birlikte 2018 yılında evinde engellisine bakan aile fertlerine her ay ödenecek evde bakım parası yardım miktarları da netleşmiş oldu. Ağır engellilere bakan kişilere bağlanan evde bakım maaşı almak için ailede aranan kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemesi gerekiyor 2017 yılında bu rakam 847 TL iken 2018 yılında 967 TL olarak belirlendi…

2018 EVDE BAKIM PARASI MİKTAR

2018 yılı ilk altı ay için bakım parası 1085.50 liradır Geçtiğimiz yıl (2017) bu oran 1027 TL idi. Evde bakım maaşına yapılan zam miktarına baktığımızda 2018’in ilk yarısı için toplamda 58 liralık bir artışın olduğunu görmekteyiz. Daha açık bir ifadeyle 2018 yılında evinde engellisine bakan yurttaşlar 2018 yılında 58 TL daha fazla maaş alacaklar.

Evde bakım parası yardımı alabilmeniz için belirlenen kriterleri sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bakım maaşı yardımı için başvuruda bulunacakların bunun için belirlenen kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu hususlardan ilki, tam teşekküllü bir hastaneden alınmış olması gereken ağır engelli olduğunu belirten bir sağlık kurulu yazısı. Bu yazıda engel oranının yüzde elli üzerinde olduğu ve ağır engelli kısmında da evet olarak belirtilmesi gerekmektedir. İkinci olarak Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, ağır engellilere verilecek enelli sağlık kurulu raporlarında “Ağır Engelli (Evet,Hayır)” kısmında “Evet” işaretlenmiş her engelli için başvuru yapılabilir Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

2018 ZAMLI EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

2018 Yılı Şubat ayı itibariyle hesaplara yatacak olan zamlı maaşlarda 58 TL’lik bir artış oldu, bu artış ile birlikte 2018 bakım maaşı miktarı 1085.50 TL oldu. Değerli okurlarımız evde bakım maaşları ne zaman yatar sorusuna da burada kısaca cevap verelim. Bakım maaşı yardımı alan okurlarımızın bildiği üzere evde bakım paraları her ay bazen 1-2 gün gecikme veya 1-2 gün sonra yatsa da genellikle hemen hemen her ay aynı günlerde yatmaktadır. Her ilin bakım parası yardımı yatma günü farklıdır sizin İliniz de ne zaman yatacağına dair net bir tarih ne yazık ki söyleyemeyiz ancak 2. Hafta itibariyle Türkiy geneli bakım parası yardımları yatmaya başlıyor. Sitemiz de yatan illerin listesini her ay güncel bilgiler ile haberlerimiz de duyurmaktayız. Sitemizi takip ederek iliniz de bakım parası o ay hangi gün yattığını öğrenebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI ALMA – BAŞVURMA ŞARTLARI NEDİR?

  1. En az %50 rapor olması, raporda “ağır özürlüdür” ibaresinin bulunması
  2. Kişinin bakıma muhtaç düzeyde engelli olması (öz bakım ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaması)
  3.  Kişi başı gelir sınırını aşmıyor olması

EVDE BAKIM MAAŞI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİR?

Evde bakım maaşı yardımı almak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl / İlçe müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor.

EVDE BAKIM PARASI ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER İSTENİR?

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bakım maaşı almak için gittiğinizde size istenen belgelerin neler olduğunu size yazılı olarak vereceklerdir. Biz yine de sizin için bir önhazırlık olması bakımında nelerin isteneceğini kısaca yazalım.

  • Müracaatçının dilekçesi
  • T.C. Kimlik Numarası beyanı (Özürlü ve bakıcının kimlik fotokopisi)
  • Engellinin Sağlık Kurulu Raporu
  • Talep Formu
  • Hane halkı kimlik bildirim formu
  • Engellinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
  • Gelir Durumuna ilişkin beyan belgesi
  • Engellinin varsa öğrenim durumunu gösterir belge
  • Anne-babasının boşanma durumunda varsa boşanma kararı
  • Engellinin vasisi varsa, vasilik atanmasına ilişkin mahkeme kararı
  • Yatılı ve sürekli bakımı için resmi veya özel bakım merkezine yerleştirilecek olan; 18 yaşını tamamlamamış bakıma muhtaç engelli için ilgili mahkemelerden alınacak, koruma altına alınması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı;
  • 18 yaşını tamamlamış olup akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini görememesi veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gerekmesi ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokması nedenleriyle kısıtlanması gerekli bakıma muhtaç engelli için ilgili mahkemelerden alınacak, kısıtlanması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı.

EVDE BAKIM MAAŞI MİKTARI NE KADAR?
2018 yılı içerisinde alınacak evde bakım maaşı miktarı 1085.50 TL.

Yazı gezinmesi