Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları ile ilgili resmi açıklama Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılıyor. Sınav iki yılda bir yapılmaktadır. En son 2016 yılında yapılan sınav 2018 yılında gerçekleştirilecektir. Genel engelli, görme engelli ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme engelli olan adaylar için içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak engel gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacaktır. İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olan adaylar işitme engelliler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır.
Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS), iki yılda bir Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından düzenleniyor. Sınav en son 2016 yılında yapıldı. 2017 yılında sınav yapılmadığı için adaylar tercihlerini bir önceki yılın sınav sonucuna göre yaptılar. Adaylar tercihlerini 12-21 Temmuz 2017 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye gönderdiler. İnternetten tercih gönderme işlemleri 21 Temmuz 2017 günü, saat 23.59’da sona erdi. Adayların öncelikle tercih edecekleri kadronun karşısında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları, ilaveten bu kadro için aranılan diğer özel niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekiyordu. EKPSS soruları nasıl oluyor? Zihinsel engelli olan adaylar zihinsel engelliler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır. Cevaplama süresi 60 dakika olacak ancak; engel gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacaktır. EKPSS 2018 ile ilgili merak ettiğiniz birçok bilgi haberimiz içerisinde sizlerle. 2018 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına (2018-EKPSS): ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans/lisans programlarından mezun olan veya EKPSS’nin geçerlik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabilecektir. Birden fazla öğrenim düzeyinden mezun olan adaylar mezun oldukları en üst düzeyden EKPSS’ye başvurmak zorundadır.
EKPSS 2018 NE ZAMAN?
EKPSS 2018 yılında da heyecanla bekleniyor. İki yılda bir düzenlenen sınav en son 2016 yılında yapılmıştı. Adaylar geçtiğimiz yıl 2016 yılında girdikleri EKPSS sonucuna göre tercih işlemlerini gerçekleştirdiler. Bu sınava girmeyenler ise 2018 yılında yapılacka olan sınavı beklemeye başladılar. Engelli memur alımı 2018 EKPSS başvuru henüz başlamadı. ÖSYM takviminde de belli olmayan 2018 EKPSS engelli alım başvurularının şubat ayında başlaması bekleniyor. Engelli memur alımıyla ilgili bütün detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
EKPSS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR?
2018 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına (2018-EKPSS): ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans/lisans programlarından mezun olan veya EKPSS’nin geçerlik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabilecektir. Birden fazla öğrenim düzeyinden mezun olan adaylar mezun oldukları en üst düzeyden EKPSS’ye başvurmak zorundadır.
EKPSS BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
1)Adayların öncelikle tercih edecekleri kadronun karşısında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları, ilaveten bu kadro için aranılan diğer özel niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekmektedir.
2)Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ile tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; sertifika vb. diğer belgelere, yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle sahip olmaları gerekmektedir.
3) Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde birden fazla alan/dal/bölüm veya program belirtilmiş ise, bunların sadece birinden mezun olmuş bulunmaları yeterlidir.
4) 3795 sayılı Kanun gereği “Teknisyen” kadrosuna “mesleki ve teknik öğretim verenortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile denkliği Millî Eğitim Bakanlığınca kabul edilen diğer mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve bu okullara denk mülga okullardan mezun olanlar” atanabilmektedirler. Diğer ortaöğretim kurumlarından mezun adayların, Teknisyen kadrolarını tercih etmeleri halinde atamaları yapılmayacaktır.
5) Başvuru şartları arasında “MEB’den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak” niteliği aranan kadroları, MEB’den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikası, MEB’den Onaylı Bilgisayar Analist Programcı Sertifikası sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir.
6) Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersini alanlar ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, “M.E.B.’dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir.
7) Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli büro yönetimi ve sekreterlik dersini alanlar ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, “M.E.B.’dan Onaylı Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programı Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir.